Naam*

Adres

Postcode

Plaats

Telefoon

E-mail*

Uw bericht*

Ik wil mezelf aanmelden voor de nieuwsbrief van Praktijk Bijzonder.

Ik wil mezelf afmelden voor de nieuwsbrief van Praktijk Bijzonder.

Ik ga ermee akkoord dat Praktijk Bijzonder bovenstaande persoonsgegevens gebruikt om contact met mij op te nemen.

captcha

Praktijk Bijzonder Blog

Donormelk

Afgelopen weekend plaatste ik een berichtje op mijn zakelijke en persoonlijke Facebook pagina over donormelk. Bij een gezin dat ik als babycoach mag begeleiden, had de baby zo snel mogelijk donormelk nodig. Binnen no time had ik een ongelooflijk aantal mensen die hun borstvoeding wilden doneren. Binnen 2 uur na mijn oproepje, kon ik de ouders een halve liter donormelk van twee jonge moeders brengen.

Lees verder

Verjaardagscadeautje

Volgens mij heb ik het er over in zo’n beetje elk blog dat ik schrijf, maar dat komt omdat ik het zo belangrijk vind. It takes a village to raise a child. We zijn het niet meer gewend, maar vroeger werd een kind niet alleen opgevoed door de moeder (of de vader). Vroeger werd een kind grootgebracht door veel meer mensen.

(meer…)

Bevallen. En dan?

Ik geef nu al aardig wat jaren zwangerschapscursussen en wat me altijd opvalt, is hoe moeilijk de deelnemers hun aandacht kunnen houden bij de onderwerpen die niet direct met de bevalling te maken hebben. En eigenlijk is dat ook niet vreemd. Want die bevalling zit vooraan in hun gedachten en dat is vaak het enige waar ze mee bezig zijn. Het is zo’n groots evenement in hun nabije toekomst, dat ergens anders aan denken eigenlijk geen optie is.

Maar ja… straks als die kleine er is, gaat er ook nogal wat gebeuren. Want vanaf het moment dat die kleine straks uit de buik is, gaat er zoveel gebeuren en veranderen. Zoveel dingen die nieuw zijn, vreemd zijn. Zoveel dingen die je misschien niet begrijpt en waarvan je je afvraagt of het wel normaal is. Of je het wel goed doet.

(meer…)

Spierpijn

Gisteren hadden mijn kids een vrije dag doordat de juffen en meester studiedag hadden. Hartstikke leuk, zo’n extra vrije dag en natuurlijk gingen we deze dag ook gebruiken om ‘iets leuks’ te doen. Want dat schijnt te horen: dat je zo’n dag dan optimaal gebruikt om ergens naar toe te gaan zodat het dan wat minder druk is, aangezien de rest van de wereld geen vrije dag heeft.

(meer…)

Van huilen is nog nooit iemand doodgegaan

Vanochtend kwam ik een afbeelding tegen op Facebook met de tekst:

“We wouldn’t ignore an elderly person if they were crying in bed asking for help, why do we think it’s okay to do that with a baby?” Rebecca Michi – Children’s Sleep Consultant (www.childrenssleepconsultant.com)

Waarop ik me bedacht: hoe kan dat inderdaad, dat mensen het huilen van een baby afdoen als aandacht trekken of een noodzakelijk iets om het kind te leren dat het maar moet doorslapen?

(meer…)

Puppycursus voor baby’s

Vorige week sprak ik af met een paar collega-coaches voor een intervisie bijeenkomst. Eigenlijk zou de meeting bij mij thuis zijn, maar op verzoek van een van mijn collega’s, was het deze keer bij haar. Ze had namelijk net een nieuwe puppy en die wilde ze niet de hele dag alleen laten. Op deze manier kon ze er toch bij zijn, maar tegelijkertijd er voor zorgen dat de pup zich veilig voelde. Ze zei ook: het voelt net alsof ik weer een baby heb.

(meer…)

De nachtmerrie

Iedereen heeft het wel eens. Dat je wakker schrikt uit een intense nachtmerrie en dat je gewoon even het licht aan moet doen om door te laten dringen dat het echt maar een droom was. Dat had ik vannacht. (meer…)


Mama’s tranen

Afgelopen week heb ikzelf de nodige tranen laten vloeien. Het was een heftige week met erg emotionele momenten. Een van mijn beste en oudste vriendinnen verloor na een heftig gevecht de strijd tegen kanker. (meer…)


Huid op huid contact

Huid-op-huid contact meteen na de geboorte is niet zomaar een modegril. Het is al tijden bekend dat door huid-op-huid contact het parasympatisch zenuwstelsel van je baby geactiveerd wordt. Dit zorgt er onder andere voor dat de hoeveelheid stress in je baby verlaagd wordt. (meer…)


Iets met weeën en golven

WEEËN…

Tijdens je bevalling komen en gaan die weeën. Je kunt ze niet stoppen als je dat wilt en je kunt ze ook niet laten beginnen of in kracht toe laten nemen op pure wilskracht. (meer…)


Uitspraken van moeders

Tijdens coachingsconsulten vertellen moeders mij veel. Heel veel. En soms zitten er pittige uitspraken bij. Uitspraken waarbij je als moeder misschien denkt: oh eindelijk, ik ben dus niet de enige die dat heeft… Maar ook uitspraken die choquerend zijn, waarvan je moet huilen of juist ontzettend in een deuk ligt. Met toestemming van de moeders in kwestie mag ik vandaag een aantal van de leukste, mooiste, heftigste uitspraken met jullie delen.

(meer…)


Gaat dat nou niet vervelen…

Ik geef al best wat jaren de cursus Samen Bevallen. Mensen geloven me vaak niet als ik zeg dat dat me nog steeds niet verveeld. “Elke cursus vertel je weer hetzelfde, dat is toch hartstikke saai?”

(meer…)


Bijzonder Babycoach pakket

Gisteren was ik na een succesvol babycoach traject voor een afsluitend gesprek bij een cliënt. De eerste periode na de geboorte was voor deze moeder en haar dochter niet makkelijk geweest. Ook al had ze al best wel veel ervaring met kinderen, een eigen kindje was toch ècht anders geweest dan ze had verwacht. De borstvoeding was niet vanzelf gegaan, dochter was snel overprikkeld geraakt, huilde veel en er waren momenten dat moeder haar dochter gewoon niet begreep. (meer…)


Patiënt of cliënt…

Je gaat naar het ziekenhuis om te bevallen. Even los van een medische indicatie die je eventueel hebt. Ben je dan patiënt of cliënt?

(meer…)


Vijftig tinten grijs…

Als deBabycoach hang ik geen vaste manier van werken aan. DeBabycoach werkt vanuit een handelingsvisie en niet vanuit een vaste methodiek. Want wat voor het ene kind prima werkt, werkt in een andere situatie, in een ander gezin, van geen meter.

Ik werk dus met een rugzak aan materialen, kennis en ervaring, maar wat bij een gezin uit het ‘pretpakket’ wordt gehaald, is elke keer weer anders. Ik werk vaak en graag met de draagdoek en ergonomische draagzak, maar wie ben ik om aan te geven dat dat voor elk kind geschikt is? Bij sommige gezinnen is het op het moment dat ik word ingeschakeld een crisissituatie. Maandenlang slaaptekort, urenlang huilen op een dag, niet goed lopende voeding… het loopt op een gegeven moment zo hoog op dat ouders ten einde raad zijn. Mijn taak is dan de situatie te stabiliseren en pas als dat gelukt is weer verder op te bouwen richting hechting, vertrouwen en groei.

Hoewel ik het basisprincipe van Natuurlijk Ouderschap en Attachment Parenting volledig ondersteun, is dat in sommige situaties en in sommige gezinnen niet passend en/of haalbaar. En dat is prima. Elke ouder is vrij om hier zijn eigen keuzes in te maken. Er is geen goed of fout. De situatie is nooit zwart of wit. Als babycoach werk ik in zoveel verschillende gezinnen en situaties, dat ik meer in grijstinten denk. En weet je wat ik nu zo mooi vind aan al die tinten grijs die ik in al die gezinnen zie? Grijs is nooit hetzelfde. Het is geen vaststaand gegeven. Grijs kan altijd veranderen in een nog mooiere tint grijs.


Huilen en geboortepatronen

Een kind wordt geboren en moet alles nog leren. Waar of niet waar?

Een kind is hulpeloos en kan nog niets na zijn geboorte. Waar of niet waar? (meer…)


Empathisch vermogen

Sinds ik zelf moeder ben geworden, merk ik dat ik makkelijker huil. Om het minste of geringste voel ik me emotioneel geraakt. Een ontroerende foto, een mooi liedje op de radio of iets wat mijn kinderen zeggen tegen me. Bam… weer die tranen in mijn ogen. Bam… weer die brok in mijn keel. Maakt dat me dan meer een watje dan voorheen? Eerst dacht ik van wel. Want het maakte me soft, makkelijker te raken en snel uit het veld geslagen. (meer…)


Perfectionistische moeders

Ik zie ze vaak tijdens coachingsgesprekken: de perfectionistische moeders. De mama’s die een bepaald beeld voor ogen hebben van het moederschap en daar ook aan willen blijven voldoen, zelfs als dat ten koste gaat van… ja alles eigenlijk. (meer…)


Herstel na de bevalling

Gisteren las ik een bericht op Facebook over hoe lang het herstel na een bevalling meestal duurt. We verwachten van vrouwen dat ze na hun bevallingsverlof meteen weer aan het werk kunnen en dat ze ook weer helemaal de oude zijn. Dat is echter meestal niet zo.

(meer…)


Een dag uit het leven van deBabycoach

Onderstaand blog is gebaseerd op een van mijn deBabycoach-consulten. Met goedkeuring van mijn cliënten mocht ik hun verhaal (anoniem) met jullie delen.

Het is vrijdagochtend en de telefoon gaat. Ik hoor een wanhopige moeder van een 4 weken oude baby vertellen dat ze er helemaal doorheen zit. “Ik snap haar gewoon niet,” zegt ze gefrustreerd. “Wat ik ook doe of juist niet doe, het maakt niet uit: ze blijft maar huilen en ik weet niet wat ik nog meer kan doen.” Ik hoor dat ze vecht tegen haar tranen, want ja, wat wil je ook als je al 4 weken een ernstig slaaptekort hebt; een mens is niet gebouwd op maar 3 of 4 uur onderbroken slaap per dag. Ondanks dat ik vandaag een vrije dag heb, rij ik toch naar haar toe. (meer…)


Een persoonlijke terugblik…

Vandaag is voor mij persoonlijk een bijzondere dag, namelijk de verjaardag van mijn dochter, Faile. Voor mij aanleiding om terug te blikken op een mooie, maar zware dag in mijn leven. Een persoonlijk verhaal dus. En ook een best ingrijpend verhaal.

(meer…)


Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Soms heb ik wel eens cursisten die van te voren al weten dat ze pijnbestrijding willen tijdens hun bevalling. Om uiteenlopende redenen overigens. De een heeft bijvoorbeeld een uitputtende zwangerschap gehad en is bang dat ze de pijn niet zal kunnen hebben, de ander heeft een chronische pijnaandoening waardoor ze bang is dat ze deze extra pijn er niet bij zal kunnen handlen. Weer een ander heeft moeite met ontspannen door eerdere nare ervaringen. Allemaal logische en legitieme redenen om voor pijnbestrijding te kiezen. Maar… eigenlijk kiest elke vrouw automatisch al voor pijnbestrijding op het moment dat ze er voor kiest om zwanger te worden en vaginaal te gaan bevallen…

(meer…)


Waarom is baringspijn nuttig?

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij de studiedag van Vereniging Samen Bevallen. Een heel interessante en leerzame dag en dit blog gaat over een van de lezingen van die dag, namelijk over baringspijn. Pijn wordt tegenwoordig als afvalproduct gezien; het hoort er niet meer bij (zoals vroeger) en zou er eigenlijk ook niet meer mogen zijn. De opmars van de ruggenprik als pijnbestrijding en de zelfgekozen keizersnede, laten dat zeker zien. Verloskundige Irena Veringa vertelde tijdens haar lezing waarom baringspijn juist nuttig is. Hoe kan pijn nou nuttig zijn, vraag je je misschien af. Goede vraag! Ik vertel je hieronder (een deel van) wat Irena hier over te vertellen had en mijn eigen interpretatie hierop.

(meer…)


Symposium Zwangerschap en Mental Health

Op 17 maart 2016 ben ik naar het Symposium Zwangerschap en Mental Health geweest en aangezien er best veel mooie dingen zijn besproken, heb ik besloten om hier maar eens een blog aan te wijden. Natuurlijk zijn er ook nog verbeterpunten, maar ik bekijk het liever van de positieve kant. 😉 Alhoewel ik die dag aanwezig was als bestuurslid van Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid En Hyperemesis Gravidarum), beschrijf ik het in dit blog uiteraard ook vanuit mijn rol als DeBabycoach®, als cursusleidster Samen Bevallen, als coach en zelfs een beetje als moeder.

(meer…)


Hooggevoeligheid bij baby’s

HooggevoeligheidHooggevoelig zijn. Je hoort en leest er de laatste tijd steeds vaker over. Als ik dit gedicht zo lees, is het alsof ik mijn zoon beschreven zie staan. Bijna letterlijk. Ik herken er ook mezelf in; ik ben ook hoogsensitief, maar kan daar al veel beter mee omgaan dan mijn kinderen dat kunnen.

Ook in mijn werk kom ik veel hooggevoelige kinderen tegen. Kleine baby’s die supergevoelig zijn voor indrukken van licht, geluid, geur en aanraking. Maar ook kindjes die gevoelens en emoties feilloos oppikken en daar vaak nog niet mee om kunnen gaan. En wat kun je dan doen als ouder om zo’n kindje op dat moment te helpen en te begeleiden bij het leren omgaan met die hooggevoeligheid?

(meer…)


Hulp voor het hart

“A baby fills a space in your heart that you didn’t know was empty.”

Deze tekst kwam ik vorige week op Facebook tegen, samen met een plaatje van een papa die zijn newborn kust. Wanneer je bevallen bent en er zo’n klein mensje op je borstkas ligt, ontstaat er inderdaad een nieuw soort liefde in je hart. Soms vanaf de eerste aanblik, soms duurt het even voor die liefde groeit en bloeit. Maar het gekke is: er heeft nooit een gat in je hart gezeten, tenminste niet eentje die je opgemerkt had. Hoe kan er dan toch ineens zoveel ruimte zijn, voor zoveel liefde. Apart hè? Wonderbaarlijk mooi ook. (meer…)


Mama is kwijt

Vanmiddag speelde ik verstoppertje met mijn dochter van drie. Natuurlijk verstopte ze zich elke keer op dezelfde plekken en dan moet ik als mama natuurlijk eerst in de rest van de kamer gaan zoeken voor ik haar mag vinden. 😉 Maar uiteindelijk zag ik haar zitten achter de bank, met haar handen over haar ogen. Onder het motto: als ik mama niet zie, ziet zij mij vast ook niet. (meer…)


Overprikkeling

Toen ik mijn zoon deze week ophaalde bij een vriendje, wilde hij niet mee naar huis. Hij had heerlijk gespeeld en wilde niet dat daar een eind aan kwam. Maar aangezien ik die avond moest werken, moesten we wel naar huis om te eten. Ik merkte aan hem dat hij boos werd en even later heel hard moest huilen. En toen realiseerde ik het me weer: mijn hoogsensitieve mannetje had die dag teveel prikkels gehad en dat kwam er nu uit. Dus liet ik het gewoon toe; dit was zijn manier van verwerking van alle indrukken van die dag. Hij werd boos op me en zei dat hij niet meer van me hield. Sterker nog, hij zou nooit meer van mij houden. En de hele terugweg in de auto heeft hij oorverdovend en hartverscheurend zitten huilen. Eenmaal thuis aangekomen, was hij nog steeds verdrietig, maar niet meer zo overstuur. En toen hij begon te eten, kon ik merken dat er steeds meer rust bij hem kwam.

Dit fenomeen van overprikkeling zie ik ook vaak bij baby’s. De meest voorkomende hulpvraag die ik krijg als deBabycoach, heeft betrekking op het vele huilen van een baby en hoe dat dat verminderd kan worden. Vaak is de oplossing simpeler dan je denkt. (meer…)


De natuurlijke gebruiksaanwijzing van een kind

MoederschapToen mijn zoon net geboren was, heb ik hele boekenkasten verslonden in mijn zoektocht naar aanwijzingen van wat mijn kind nu bedoelde. Het enige dat ik wilde, was hem beter begrijpen zodat hij zou stoppen met huilen. Helaas was er samen met de placenta niet ook nog een gebruiksaanwijzing uit gekomen… Maar wat als ik je nu zeg dat je die eigenlijk ook niet nodig hebt. Want wat als ik je nu zeg dat de gebruiksaanwijzing eigenlijk al in jouw systeem zit…

(meer…)


HG Awareness Day

15 mei 2015: HG Awareness Day

Vandaag is de dag waarop er internationaal aandacht wordt geHartvraagd voor Hyperemesis Gravidarum. Een voor mij moeilijke dag, omdat het me weer terugbrengt naar een moeilijke periode in mijn leven. Tijdens mijn beide zwangerschappen heb ik 9 maanden lang deze vreselijke zwangerschapsziekte ervaren. Twee keer 9 maanden heb ik de longen uit mijn lijf gekotst. Ik heb meerdere ziekenhuisopnames gehad om mijn uitgedroogde lichaam met een infuus te rehydrateren. Ik heb medicijnen moeten slikken om het spugen te verminderen, die normaal voorgeschreven worden aan mensen die chemokuren hebben ondergaan. Hierdoor ook maandenlang in angst gezeten, want wat voor effect zou dit allemaal wel niet hebben op mijn kind?

(meer…)


Onvoorwaardelijk mama zijn

Toen ik afgelopen week op Facebook kwam, zag ik daar een blog van een andere moeder dat me erg aansprak. Wat geeft zij mijn gevoel goed weer over hoe we met kinderen omgaan. Zelfs de hond wordt nog meer ‘verwend’ dan het kind. Ik deel de link hieronder graag met jullie in de hoop dat jullie, net als ik, voortaan nog beter gaan letten op wat je kind ECHT nodig heeft. Vaak is dat niet zoveel namelijk. Al die dure spullen die op de lijst van de kraamzorg enzo staan, zijn vaak helemaal niet nodig. Je kind heeft maar één ding nodig en dat ben jij! Kijk vooral ook even op haar blog op Facebook. (meer…)


Wat leer jij van je kind(eren)?

In het eerste jaar na de geboorte van mijn zoon, leerde ik meer over mezelf, dan in die 30 jaar ervoor bij elkaar; ik maakte meer persoonlijke groei door dan welke school of opleiding dan ook ooit zou hebben kunnen doen.

Iets dat je als jonge ouder absoluut moet leren, is flexibiliteit. Een spreekwoordelijk It's okay not to be perfectsprongetje en hup… ik kon mijn hele dag weer aan gaan passen. Voor een hoogsensitief en perfectionistisch persoon als ik, was dat vaak lastig. Pas bij de geboorte van mijn dochter zag ik in dat ik beter haar het ritme kon laten bepalen in plaats van haar in het ritme van het gezin mee te laten draaien, met als gevolg dat ze veel minder huilde en veel beter sliep.

(meer…)


De zwarte wolk (deel 3)

De vorige keer schreef ik in mijn blog over A., een cliënte van me die na haar zwangerschap niet op een roze, maar een zwarte wolk zat. In mijn blog van deze keer lees je over hoe het haar hierna verging.

Drie jaar na de geboorte van haar eerste kind raakte A. spontaan zwanger van een tweede kindje. A. en haar man waren net gestopt met het gebruik van voorbehoedsmiddelen en hadden al een afspraak staan voor een volgende vruchtbaarheidsbehandeling in het ziekenhuis, maar dat bleek dus niet nodig. Ze hadden zich, samen met mij, goed voorbereid op een volgende zwangerschap waarin A. mogelijk weer HG zou krijgen. We zijn bezig geweest om haar zwangerschap zowel fysiek als emotioneel draagbaar te houden. Onder het motto ‘leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker’, probeerden we zoveel mogelijk valkuilen getackeld te hebben. (meer…)


De zwarte wolk (deel 2)

In mijn vorige blog schreef ik over A., een cliënte van me die tijdens haar zwangerschap niet op een roze, maar een zwarte wolk zat. In mijn blog van deze keer lees je over hoe het haar na haar zwangerschap verging.

Tijdens haar zwangerschap was A. in een sociaal isolement terecht gekomen en ze vond het moeilijk om daar na haar zwangerschap weer uit te komen. En dat was het moment waarop ik haar voor het eerst ontmoette; ze wilde na haar zwangerschap weer zichzelf worden en met een coachingstraject hoopte ze een goede eerste stap te zetten. En dan wel met een coach die wist wat ze had doorgemaakt, want ze wilde zich niet weer moeten verantwoorden voor hoe zij alles als zwarte wolk had ervaren. (meer…)


De zwarte wolk (deel 1)

Een tijdje terug had ik een coachingsgesprek met een cliënte van me en stukken van haar verhaal wil ik met haar toestemming graag met jullie delen. Niet alleen omdat haar verhaal veel indruk maakte op mij, maar ook omdat sommige (ex-)HG-ers zich hierin (deels) zullen herkennen. De persoon in kwestie wil graag anoniem blijven, dus zal ik haar hieronder A. noemen. En voor het geval dat je niet weet wat HG betekent, verwijs ik je naar deze informatie.

Vóór A. voor de eerste keer zwanger werd, was zij een bezig bijtje die naast haar fulltime baan ook op veel andere vlakken actief was. Ze deed vrijwilligerswerk, was een fanatiek paardrijdster en had een druk sociaal leven. Toen zij na een traject van vijf jaar vruchtbaarheidsbehandelingen uiteindelijk zwanger was, kon ze haar geluk niet op. Zelfs niet toen ze na twee weken misselijk begon te worden en soms moest overgeven. Want ja, dat hoorde er tenslotte bij, dacht ze, die ochtendmisselijkheid. Maar zoals bij zoveel HG- (meer…)


Bijzonder…

2015. Een nieuw jaar. Een nieuw begin. Tijd voor nieuwe ideeën. Tijd voor nieuwe inzichten. Tijd voor nieuwe kennis en nieuwe ervaringen, zowel voor mij als voor jullie.

Maar ook…

Tijd voor een nieuwe naam. Want als er ‘een nieuw kindje’ geboren wordt, hoort daar ook een nieuwe naam bij.Het is tijd voor iets nieuws. Tijd voor iets heel bijzonders.

Het is tijd voor Praktijk Bijzonder.