Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Soms heb ik wel eens cursisten die van te voren al weten dat ze pijnbestrijding willen tijdens hun bevalling. Om uiteenlopende redenen overigens. De een heeft bijvoorbeeld een uitputtende zwangerschap gehad en is bang dat ze de pijn niet zal kunnen hebben, de ander heeft een chronische pijnaandoening waardoor ze bang is dat ze deze extra pijn er niet bij zal kunnen handlen. Weer een ander heeft moeite met ontspannen door eerdere nare ervaringen. Allemaal logische en legitieme redenen om voor pijnbestrijding te kiezen. Maar… eigenlijk kiest elke vrouw automatisch al voor pijnbestrijding op het moment dat ze er voor kiest om zwanger te worden en vaginaal te gaan bevallen…

Waarom? Omdat het lichaam zelf pijnstillende hormonen gaat aanmaken zodra je weeën gaat krijgen. Die weeënpijn die je gaat ervaren zorgt ervoor dat je lichaam ook jou eigen natuurlijke pijnbestrijder (endorfines) aan gaat maken waardoor je die pijn beter kan verdragen. Hé, ’t is Moeder Natuur waarover we het hier hebben, die heeft daar echt wel goed over nagedacht!

Ofwel: als je je lichaam zijn werk laat doen, geeft het je pijn, maar ook je eigen natuurlijke hormonencocktail die je zo stoned als een garnaal maakt waardoor je die pijn veel minder heftig ervaart.

Maar… dan moet je er wel op durven vertrouwen dat je lichaam dit kan. Ik ben er van overtuigd dat elke vrouw het in zich heeft om vaginaal te bevallen zonder medische pijnbestrijding. Echt. Elke. Vrouw. Zolang ze er zelf maar in gelooft (dat is punt 1) en alle randvoorwaarden om haar heen goed zijn (en dat is 2). En wat punt 2 betreft: zijn één of meerdere van die randvoorwaarden niet goed, dan is het niet vreemd dat je vraagt om medische pijnbestrijding. Ik hoop alleen altijd wel dat ik mensen hun vertrouwen in hun eigen lichaam terug kan geven. Zodat ze niet bij voorbaat zich al gaan richten op ‘ik zal het wel niet zelf kunnen’, maar juist op ‘ik kan dit en mocht er iets anders gaan dan verwacht, dan is medische pijnbestrijding een optie’.

Mensen hebben vaak het idee dat ze op alleen punt 1 zelf invloed uit kunnen oefenen. En dat punt 2 buiten hun bereik ligt om te beïnvloeden. Tot op zekere hoogte is dat ook zo. Maar er ligt meer binnen je eigen bereik dan je denkt. Meer weten? Volg een zwangerschapscursus bij Praktijk Bijzonder of een individueel coachingsconsult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.