Gisteren las ik een bericht op Facebook over hoe lang het herstel na een bevalling meestal duurt. We verwachten van vrouwen dat ze na hun bevallingsverlof meteen weer aan het werk kunnen en dat ze ook weer helemaal de oude zijn. Dat is echter meestal niet zo.

Iedereen weet dat je lichaam niet a la minute hersteld is na een bevalling. En iedereen kan zich wel voorstellen dat zo’n ingrijpende verandering als een zwangerschap, een bevalling en het jong ouderschap, ook mentaal behoorlijk wat van je verlangt. Wat niet iedereen weet, is dat het normaal is dat een vrouw pas na 9 of zelfs 12 maanden zich weer zichzelf begint te voelen. Ontzwangeren wordt het ook wel genoemd, maar eigenlijk dekt die term niet geheel de lading, want ook de bevalling en de periode daarna hebben invloed.

Maar een heel jaar herstellen is wel erg lang, denk je nu misschien? Nou, dat lijkt lang, maar eigenlijk valt dat nog best mee. Beeld je even een grote operatie in, bijvoorbeeld een grote buikoperatie. Als je deze achter de rug hebt, wordt van je verwacht dat je het de eerste 6 weken heel rustig aan doet, dus niet tillen en veel rusten. Ook daarna nog dien je heel goed rekening te houden met wat je aan conditie hebt ingeleverd en dien je dit gedoseerd en met inachtneming voor je lijf weer op te bouwen. Niemand die het dan raar vindt als je het rustig aan doet en maandenlang ‘uit de running’ bent.

En dan ben je bevallen met bijvoorbeeld een keizersnede. Dat is ook een grote buikoperatie. Dan hoor je eigenlijk hetzelfde herstelproces in acht te nemen. Maar… je hebt een baby die huilt en om de zoveel uur wil drinken. Je hebt last van stuwing, chronisch slaaptekort en kraamtranen. Je ervaart misschien pijn, maar ja, rusten en naar je lijf luisteren is er soms (lees: vaak) niet bij. Dan is het toch hartstikke logisch dat je herstel langer gaat duren? En dat je tijdens het herstel vaak tegen je eigen grenzen aanloopt, waardoor het emotioneel best wel flinke impact heeft.

Dus mama’s: verlang niet teveel van jezelf. Wees mild naar jezelf. De wereld is niet gebouwd in 1 dag en jij hoeft niet al weer de wereld te redden na 6 weken. Geef het de tijd.

Mocht je het originele artikel willen bekijken: http://redtri.com/new-study-reveals-moms-need-a-full-year-for-recovery-after-giving-birth/