Ik geef nu al aardig wat jaren zwangerschapscursussen en wat me altijd opvalt, is hoe moeilijk de deelnemers hun aandacht kunnen houden bij de onderwerpen die niet direct met de bevalling te maken hebben. En eigenlijk is dat ook niet vreemd. Want die bevalling zit vooraan in hun gedachten en dat is vaak het enige waar ze mee bezig zijn. Het is zo’n groots evenement in hun nabije toekomst, dat ergens anders aan denken eigenlijk geen optie is.

Maar ja… straks als die kleine er is, gaat er ook nogal wat gebeuren. Want vanaf het moment dat die kleine straks uit de buik is, gaat er zoveel gebeuren en veranderen. Zoveel dingen die nieuw zijn, vreemd zijn. Zoveel dingen die je misschien niet begrijpt en waarvan je je afvraagt of het wel normaal is. Of je het wel goed doet.

Ik zei het al in eerdere blogs: wat zou het toch fijn zijn als er na de baby en de placenta ook nog een gebruiksaanwijzing uit zou komen. Eentje voor hoe je baby werkt, maar ook eentje voor hoe je eigen lijf en gevoelens werken na de geboorte van je baby.

Tijdens de cursus Samen Bevallen besteed ik daar ook aandacht aan. Ik heb het over het eerste contact met je kindje, maar ook over borst- en flesvoeding en de kraamtijd. Laatst vroeg ik het nog aan mijn cursisten die ik terugzag tijdens hun terugkom van de cursus Samen Bevallen. Hoewel ook hun focus bij de bevalling lag tijdens de cursus, hadden ze toch zeker wel dingen onthouden van wat ik vertelde over de periode erna. Absoluut nuttig dus om het tijdens de zwangerschapscursussen te blijven benoemen en cursisten op die manier al een stukje voorbereiding mee te geven. En ook al kun je het misschien niet meer voor de geest halen wat er precies over verteld is, vaak komt het juist weer terug in die eerste week als de kraamzorg over bepaalde onderwerpen verteld. Dat je dan ineens denkt: oh ja, daar heeft Suzan het ook over gehad. En dan kun je veel gerichter vragen stellen en aangeven aan de kraamzorg hoe je bepaalde dingen graag zou willen voor jou en je kindje. Win-win-situatie dus, want dan wordt het voor de kraamzorg ook veel makkelijker om jullie zorg te verlenen.

Maar toch… er is ook een grote groep cliënten die bij mij komt voor een mama- of babycoach consult of een cursus babymassage en die niet bij mij op zwangerschapscursus is geweest. En al die mensen missen nu in mijn ogen cruciale informatie voorafgaand aan de geboorte van hun kind. Info die de kraamzorg deels wel overbrengt, maar gezien de hoeveelheid tijd die zij tegenwoordig maar ter beschikking heeft en de grote hoeveelheid taken die zij heeft, lukt het niet altijd om al die info over te brengen.

En ook voor degenen die wel bij mij een zwangerschapscursus volgen: ook in die cursussen heb ik maar beperkt de tijd om te besteden aan wat er na de bevalling komt.

Dat was voor mij dan ook een reden om als mama- en babycoach mee te gaan werken aan de informatieavond van Verloskundigenpraktijk Samen in Nieuwkuijk over de kraamtijd. Op die manier kan ik veel mensen alvast op een laagdrempelige manier voorzien van informatie. Ontzettend leuk om te doen en heel waardevol voor de deelnemers.

Maar daarnaast ben ik al een tijdje op de achtergrond bezig met het ontwikkelen van nieuwe cursussen. Juist om dit beetje extra kennis over dat stukje na de geboorte van de baby, te kunnen overbrengen. En zo werd de cursus ‘Samen Opstarten met je Baby’ geboren. Ik ga deze cursus als groepscursus aanbieden aan zwangeren en hun partners en dan in kleine groepjes zodat er veel ruimte is voor vragen en persoonlijke inbreng. Je kunt deze cursus volgen aan het eind van de zwangerschap, bijvoorbeeld aansluitend op je zwangerschapscursus.

Maar… er is meer…

Binnenkort komt er op mijn website ook een online leeromgeving en hierin heb je de mogelijkheid om de cursus ‘Samen Opstarten met je Baby’ online te volgen. Je krijgt in deze cursus dezelfde informatie aangeboden als in de offline groepscursus en je hebt de mogelijkheid om ook online je vragen te stellen aan mij als coach. Je kunt de cursus volgen in je eigen tempo en op elk moment van de dag.

En het leuke van deze online cursus is natuurlijk ook dat je hem niet alleen tijdens je zwangerschap kunt volgen, maar ook tijdens je verlof als je al bevallen bent. En de informatie blijft ook nog eens voor een langere periode beschikbaar met filmpjes, pdf bestanden en afbeeldingen. Want laten we heel eerlijk zijn: die zwangerschapsdementie is niet meteen over na de bevalling, dus is het fijn als je het nog eens terug kunt lezen/kijken.

Oh, en nog een nieuwtje: bij de nieuwe leeromgeving hoort ook een mooie, nieuwe website. Houdt de site en de Facebook pagina van Praktijk Bijzonder dus goed in de gaten.