Ik geef al best wat jaren de cursus Samen Bevallen. Mensen geloven me vaak niet als ik zeg dat dat me nog steeds niet verveeld. “Elke cursus vertel je weer hetzelfde, dat is toch hartstikke saai?”

En dat is dus niet zo. Geen enkele cursus Samen Bevallen die ik geef, is hetzelfde. Sterker nog: ik vind mijn werk alleen maar leuker worden.

Ik pas mijn cursussen namelijk aan, aan datgene wat er bij mijn cursisten leeft. Natuurlijk heb ik een standaard programma waarin een aantal vaste onderdelen zitten, maar daarnaast is er ook veel ruimte voor eigen inbreng door de cursisten. De vragen die zij stellen, zijn, zeker bij een privécursus, mijn leidraad.

Zo had ik een paar weken geleden een stel dat enorm opzag tegen de bevalling. Zij had een verleden met seksueel misbruik en hij kon niet tegen bloed. Dan ga je toch op een heel andere manier zo’n cursus in dan wanneer je net als het stel van de week erna denkt: joh die bevalling daar kijk ik zo naar uit, ik kan niet wachten tot ik mijn baby op mijn borst kan leggen.

Natuurlijk heb ik beide stellen uitleg gegeven over hoe een bevalling er uit kan zien en wat ze ongeveer kunnen verwachten. Maar toch was het een heel ander verhaal. Bij het eerste stel was ik voornamelijk bezig om de zwangere en haar partner weer in hun kracht te zetten. Enerzijds door haar een stukje theorie te geven (kennis is macht), maar anderzijds door haar vooral te laten ervaren wat ontspanning en focus op iets anders dan de pijn haar kan brengen.

Bij het andere stel deed ik hetzelfde ‘standaard’ programma, maar lag de focus op het aanwakkeren van bewustzijn over wat er allemaal mogelijk is tijdens een bevalling en welke keuzes je wanneer in de bevalling hebt. Ik zette dit stel aan tot nadenken over dingen, maar vooral ook tot het hier samen over te hebben. Haar partner weet nu veel beter wat haar wensen zijn en hoe hij haar kan helpen om die fijne bevallingservaring te creëren die ze beiden voor zich zien.

Bij een groepscursus werkt het precies hetzelfde: ik richt mijn cursussen in naar aanleiding van de vragen van mijn cursisten. Dat maakt mijn cursussen interactief en een stuk leuker, gezelliger en waardevoller om te volgen. Het zorgt er ook voor dat mensen vrijer worden en dat ze daardoor makkelijker over hun eventuele angsten kunnen praten: ze voelen zich gehoord en gerespecteerd. En dat vind ik een van de allerbelangrijkste onderdelen van een fijne bevallingservaring: je moet als zwangere, maar ook als partner, het gevoel hebben dat er naar je geluisterd wordt en dat jouw mening belangrijk is. En als ik daar met mijn cursussen aan kan bijdragen, dan denk ik na elke les nog steeds: YES!!! Wat heb ik toch heerlijk werk!!!