Huid-op-huid contact meteen na de geboorte is niet zomaar een modegril. Het is al tijden bekend dat door huid-op-huid contact het parasympatisch zenuwstelsel van je baby geactiveerd wordt. Dit zorgt er onder andere voor dat de hoeveelheid stress in je baby verlaagd wordt.

Het voelt zich dus beter, veiliger, fijner, rustiger door bij jou te liggen. Geboren worden is een levensgrote gebeurtenis; soms snel geboren, soms duurde het juist veel te lang, soms deed het pijn of was het gewoon spannend of eng. Dat is iets waar de meeste babies wel even van moeten bekomen. En waar lig je dan beter dan bij mama (of papa) op de blote borst?

En ook nog mooi meegenomen: je maakt als mama ook hormonen aan waardoor niet alleen de hechting met je kind kan plaatsvinden, ook de placenta laat er eerder door los, de borstvoeding komt er beter door op gang en je voelt je zelf ook nog eens fijner. Over een win-win-situatie gesproken!

Bedankt Holistic Doula voor deze mooie tekst en afbeelding. Voor meer informatie over Holistic Doula verwijs ik je naar haar website.