“De geboorte van een kind valt niet te plannen.”

“Zo’n geboorteplan heeft totaal geen nut, want het loopt toch altijd anders.”

“Als je een geboorteplan gaat maken, word je alleen maar teleurgesteld als het niet loopt zoals gepland. Je kunt er maar beter open in gaan.”

Zomaar een paar opmerkingen die ik wel eens hoor van mensen of die ik wel eens lees op social media. Ik zeg dan vaak: “Jammer dat je er zo over denkt”. En uiteindelijk geef ik mijn cursisten en coachingscliënten toch altijd de tip mee om er wel eentje op te stellen.

Waarom dan?

Want laten we eerlijk zijn: op sommige punten hebben ze gelijk. Een geboorte laat zich inderdaad niet plannen. En ja, een geboorte kan altijd anders lopen. Maar dat betekent niet dat het geen nut heeft om je voor te bereiden met onder andere het schrijven van een geboorteplan.

Wat is een geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je vastlegt wat jouw wensen en ideeën rondom de bevalling en de geboorte van jullie kindje zijn. Een goed geboorteplan geeft weer wat jouw wensen zijn, maar geeft ook inzicht in wat je nodig hebt tijdens je bevalling, waar je misschien angstig voor bent en vooral ook wat je verwacht van je zorgverlener. En uiteraard is dit document niet alleen van belang voor de zwangere, maar geeft het ook de wensen van de partner weer. Een totaalpakket dus.

Voor de zorgverlener (verloskundige, gynaecoloog, kraamverzorgende, etc) is het heel fijn om dit document te hebben. Niet zozeer alleen tijdens de bevalling zelf, maar vooral ook voorafgaand aan de bevalling. Want op het moment dat je een geboorteplan vooraf gaat bespreken met je zorgverlener, dan is deze meer voorbereid op wat je van hem of haar verwacht. Je kunt dus samen het gesprek aangaan over hoe je de dingen ziet en verwachtingen managen. Voor beide partijen uiteraard.

De kracht van een geboorteplan

Maar de echte kracht van een geboorteplan zit hem in het feit dat je je door het maken ervan verdiept in wat voor mogelijkheden er eigenlijk allemaal zijn. Je gaat als zwangere en als partner nadenken over de bevalling en de geboorte van jullie kindje. Je wordt je meer bewust van alle keuzes die je hebt. Soms zelfs keuzes waarvan je niet eens wist dat je op zo’n moment een keuze zou hebben. En wat ik zelf heel belangrijk vind, is dat zwangere en partner zich door het samen maken van een geboorteplan, ook samen voorbereiden op de geboorte van de baby. Als je samen aan de slag gaat met het maken van zo’n plan, weet je straks als partner heel goed wat de wensen van je zwangere dame zijn. En kun je dus, straks tijdens de bevalling, ook beter helpen om die wensen mogelijk te maken. Het versterkt dus ook de band tussen de zwangere en haar partner.

Keuzes

En wat voor keuzes hebben we het dan over, vraag je je misschien af?  Nou, ik noem er hieronder een paar. En nee, deze lijst is bewust niet compleet, want ook hiervoor geldt: voor elke zwangere, voor elke partner, in elke situatie kunnen er weer andere dingen belangrijk zijn om te noemen in een geboorteplan. Dat is de kracht van persoonlijke begeleiding in mijn geval. Maar een tipje van de sluier:

  • waar wil je gaan bevallen en waarom daar (thuis, kraamhotel, ziekenhuis)
  • wie zijn er aanwezig bij je bevalling (partner, verloskundige, kraamverzorgende, fotograaf, heb je behoefte aan een doula, hoe sta je tegenover stagiaires en leerling-zorgverleners) en wat verwacht je van hen (op de achtergrond blijven, actief coachende rol)
  • hoe wil je de weeën op gaan vangen (welke houdingen wil je proberen, denk je aan een badbevalling, wil je pijnbestrijding)
  • hoe denk je over medische ingrepen (wel of niet strippen / inleiden, continue hartbewaking van je kindje, wel of niet vliezen breken, inwendig onderzoek, infuus prikken, knip, kunstverlossingen, keizersnede)
  • heb je wensen over een eventueel verblijf in het ziekenhuis (met partner en kind verblijven in één kamer of niet, wel of geen visite)
  • heb je wensen over het eerste contact met je baby (wil je je kindje zelf aanpakken of niet, wil je huid op huid contact met je baby, navelstreng zelf doorknippen of niet, navelklem, cordring, navelveter of hele/halve lotusbevalling, hoe zie je de verzorging van je baby voor je)
  • welke voeding wil je je kindje gaan geven en hoe zie je dit voor je (borstvoeding, donormelk, kunstvoeding, kolven, hulp bij aanleggen of niet)

Wil je nog meer tips bij het schrijven van je geboorteplan? Volg dan een bevallingscursus bij Praktijk Bijzonder en bereid je samen voor op jullie bevalling en de periode daarna.