Emmers en afvoer, wat heeft dat te maken met baby’s, ouderschap en mijn werk als babycoach?

In mijn werk kom ik veel hooggevoelige kinderen tegen. Kleine baby’s die supergevoelig zijn voor indrukken van licht, geluid, geur en aanraking. Maar ook kindjes die gevoelens en emoties feilloos oppikken en daar vaak nog niet mee om kunnen gaan. En wat kun je dan doen als ouder om zo’n kindje op dat moment te helpen en te begeleiden bij het leren omgaan met die hooggevoeligheid?

Tijdens mijn werk als Babycoach kijk ik met ouders naar wat voor prikkels hun baby gedurende de dag en nacht binnen krijgt. Het emmertje met prikkels loopt vol en op een gegeven moment loopt die over. Als we een lijst maken van al die spreekwoordelijke druppeltjes, komen we vaak op veel meer prikkels dan de ouders zich in eerste instantie realiseerden.

Daarna kijken we samen welke prikkels we kunnen verminderen of neutraliseren. Als een baby dan niet meer in een vicieuze cirkel van overprikkeld zijn zit, kijk ik samen met de ouders hoe we de baby zijn emmertje met prikkels makkelijker leeg kunnen laten gooien aan het eind van de dag of wanneer het maar nodig is.

Een van de manieren die veel baby’s helpt om prikkels af te laten vloeien, is door middel van dragen in een draagdoek of ergonomische draagzak. Een kind hoort de hartslag van de ouder, voelt diens lichaamswarmte en mag meeliften op de emotionele gemoedstoestand van de ouder. Ga je dus bijvoorbeeld lekker wandelen met je kindje, zelf genietend van het zonnetje, de lentegeur opsnuivend en voel je jezelf weer heerlijk opgeladen met positieve energie, dan mag je kindje daar van meegenieten.

Prikkels en spanningen bij de baby worden op die manier afgevoerd via het lichaam van degene die het kind draagt en geven het in plaats daarvan rust en ontspanning. Dit is ook een van de redenen waarom veel kindjes in slaap vallen zodra je begint te lopen met je kind in de draagdoek.

Zeg nou zelf: lekker ontspannen liggen tegen een warm, beschermend lichaam van iemand die van je houdt… daar wordt toch iedereen blij van?

Wil jij ook dat ik als babycoach eens meekijk hoe vol het emmertje van jouw baby zit? En dat we dan samen gaan kijken hoe we de hoeveelheid druppels wat kunnen verminderen? Of zit jouw eigen emmertje vol en krijg je hem zelf niet meer voldoende leeg? Als mama- en babycoach help ik je graag. Neem gerust even contact met me op, dan kijken we samen naar wat ik voor je kan betekenen.