Hoe zit het eigenlijk met de houding waarin je gaat bevallen? Maakt het nog uit of je thuis, in het kraamhotel of in het ziekenhuis gaat bevallen, voor de houdingen die je tijdens de bevalling aan kunt nemen? Ik zou hier willen zeggen: nee, dat maakt niets uit, want het is jouw bevalling en dus jouw keuze om een bepaalde houding aan te nemen. Tegelijkertijd weet ik ook uit ervaring dat vrouwen in het ziekenhuis toch eerder op bed bevallen dan bij bijvoorbeeld een thuisbevalling.

Maar wat is er mis met op bed bevallen, vraag je je misschien af? Nou, helemaal niets, als dat jouw keuze is. Als jij heerlijk ligt te chillen op bed en op die manier het beste je weeën op kunt vangen, dan is dat prima. Maar vaak neem je van nature tijdens het opvangen van de weeën en tijdens het persen een andere houding aan. Bij het liggen op bed laat je de zwaartekracht namelijk niet meehelpen tijdens de bevalling. Je ligt horizontaal terwijl een verticale houding je vaak sneller doet ontsluiten en je je kindje er makkelijker uit kunt persen. Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan? Maar wat dan wel als je niet liggend op je rug in bed wilt bevallen?

Varieer tussen de houdingen. Probeer een tijdje zittend de weeën op te vangen of staand. Misschien wil je op een bal zitten of gewoon op een comfortabele stoel. Misschien leun je staand over de tafel / het aanrecht / de strijkplank / het bed / etc. Veel vrouwen gaan van nature bewegen tijdens het opvangen van weeën. Ze lopen door de ruimte of bewegen alleen door hun heupen te wiegen. Op die manier kan de baby ook makkelijker het bekken in. Niet alleen de zwaartekracht helpt dan mee, maar ook jouw eigen lijf probeert op die manier ruimte te maken voor je baby. Misschien wil je tussendoor lekker onder de douche of wil je in bad bevallen. Lekker warm en het zorgt er vaak voor dat vrouwen weeën beter op kunnen vangen. Wil je persen op de baarkruk of op de CUB baarkruk? Ook dat is allemaal mogelijk.

Wil je meer leren over baringshoudingen en perstechnieken? In de online cursus Bijzonder Bevallen geef ik je meer uitleg en praktische tips over deze onderwerpen, zodat jij bijzonder voorbereid jouw bevalling tegemoet gaat!