Bij de aan- en verkoop van een huis is de makelaar de persoon die jullie helpt en adviseert. Die geeft aan wat voor aanbod er is en wat voor mogelijkheden er voor elk huis zijn. Die gaat voor jullie op zoek naar het perfecte huis of de perfecte koper en denkt met jullie mee om er zo het beste huis voor de beste prijs uit te slepen. Veel kennis, veel ervaring en waarschijnlijk ook veel passie voor het vak. En daarmee lijkt een makelaar eigenlijk best veel op een verloskundige.

Een verloskundige is er voor jullie, met al haar kennis en ervaring. Om mee te denken, om jullie aan te horen, om aanwezig te zijn, om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Ze begeleidt jullie in het proces richting die bevalling (en natuurlijk ook tijdens en na de bevalling). Samen met jullie gaat ze als een soort aankoopmakelaar kijken hoe jullie perfecte bevalling er uit ziet en bespreekt ze met jullie de eventuele hindernissen die een perfecte bevalling mogelijk in de weg zouden kunnen staan.

Net als in de makelaardij zitten er in de geboortezorg allerlei soorten personen. Elke verloskundige is weer anders. En dat is maar goed ook, want iedere zwangere is anders. Dus zullen er ook veel verschillende soorten verloskundigen nodig zijn om daar passend bij te zijn. Als je een huis gaat aan- of verkopen, is het logisch dat je zoekt naar een makelaar die bij jullie past. Die duidelijk aansluit bij jullie wensen en die zich in wil zetten voor wat jullie belangrijk vinden. Bij een verloskundige is dat ook zo en toch wordt er niet zo makkelijk van verloskundige gewisseld. En dat is best raar. Want als een bepaalde makelaar het niet voor elkaar krijgt om een bepaald huis te verkopen, kan het zomaar zijn dat een andere makelaar dat binnen een week voor elkaar heeft. Soms door te schipperen met de prijs, soms door het aanbod anders te presenteren en soms doordat die weer een heel ander netwerk heeft. En dat zou bij verloskundigen niet anders hoeven te zijn.

Sommigen verloskundigen zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld badbevallingen, anderen kiezen er voor om een caseload praktijk te hebben, waardoor ze continuïteit van zorg en begeleiding bieden. En weer andere verloskundigen hebben een heel netwerk binnen hun praktijk, zoals eigen kraamzorg, een eigen lactatiekundige of babycoach binnen de praktijk, noem het allemaal maar op. Toch kiezen veel zwangeren voor de verloskundige of de praktijk die bijvoorbeeld het dichtste bij zit. Of de praktijk waar ze al eerder bij bevallen zijn. Rond geshopt wordt er niet zo veel. En dat is eigenlijk best gek. Want wil je niet juist een verloskundige bij je tijdens die zwangerschap en bevalling die goed past bij jou? Dan is het toch logisch dat je van te voren wat informatie gaat inwinnen over hoe die verloskundige te werk gaat en of dat past bij jouw plaatje van die zwangerschap en bevalling?

Als je gaat bevallen van een tweede of volgend kindje melden veel zwangeren zich dus automatisch aan bij hun vorige verloskundige. En dat is prima als dat heel goed klikte. Als jij een goede zwangerschaps- en bevallingservaring had met die verloskundige, dan is het natuurlijk helemaal super om die verloskundige weer op te zoeken. Maar wat nou als je een minder goede ervaring had? Gun je haar dan een tweede kans? Kom je zelf duidelijker met je wensen naar voren in de hoop dan een betere ervaring te krijgen? Of niet? En wat als je een ronduit slechte ervaring had met een bepaalde verloskundige? Ga je dat pad dan weer met haar bewandelen omdat ze nou eenmaal zo dicht in de buurt zit? Of ga je op zoek naar een andere verloskundige?

Niemand kijkt er van op als je bij de aan- of verkoop van een huis een keertje wisselt van makelaar. Een professional die in eerste instantie goed leek te passen, bleek misschien toch niet zo geschikt. Ga je jezelf daar dan op vast blijven pinnen? Nee, waarschijnlijk niet. Kost alleen maar veel geld en energie als het niks oplevert. Diegene die jullie voorkeur echt heeft, zal zijn werk waarschijnlijk beter en makkelijker kunnen verrichten en met een hogere klanttevredenheid. En voor een verloskundige geldt eigenlijk precies hetzelfde. Als jullie een verloskundige zoeken die in de basis beter bij jullie past, dan zal de kans op een fijne zwangerschaps- en bevallingservaring alleen maar toenemen.

Ja maar is dat niet hartstikke lullig dan voor die verloskundige van wie je afscheid neemt? Nee, ik denk het niet. Die verloskundige is namelijk ook een professional. Eentje die weet dat er verschillende soorten verloskundigen zijn, net zoals er verschillende soorten zwangeren zijn. Een klik tussen de zwangere en de verloskundige is noodzakelijk en als die er niet is, dan maakt dat het werk voor die verloskundige ook vele malen moeilijker. Uiteindelijk willen die zwangere en die verloskundige precies hetzelfde: die fijne bevallingservaring creëren met als resultaat een gezond kindje en een gezonde moeder. Dus ga op zoek naar die verloskundige die bij jou past. Kijk rond op de websites van verschillende verloskundigen, vraag om je heen om ervaringen van anderen, maar ga vooral het gesprek aan. Bij de keuze voor een makelaar ga je toch ook niet over een nacht ijs? Dan vraag je toch ook meerdere offertes op? Ga dus actief op zoek naar jouw ideale bevallingsmakelaar! Want daarmee neem je het heft in eigen handen om de kans op een positieve zwangerschaps- en bevallingservaring zo groot mogelijk te maken.