Heb jij al nagedacht over hoe je wil gaan bevallen? Hoe zie jij je bevalling voor je? En hoe ziet jouw partner dat voor zich?

Films

Veel zwangeren en hun partners weten nog niet zo goed wat ze moeten verwachten van die bevalling die straks gaat komen. Het beeld dat we in films vaak zien, is dat de zwangere op bed ligt te bevallen in het ziekenhuis, met een grote groep medisch personeel er om heen. De zwangere ligt vaak in zo’n blauw ziekenhuisgewaad keihard te persen, liggend op haar rug, en met een beetje geluk staat de partner naast het bed om haar handje vast te houden. Het medisch personeel (de gynaecoloog en de verpleegkundigen, want in films zie je vrijwel nooit een verloskundige…) staat er om heen en geeft aanwijzingen aan de dame in kwestie. 

Het kan ook anders

Dat de realiteit vaak anders is dan in de film, dat weten veel zwangeren en hun partners niet. Of nee, ik moet het anders zeggen: dat het ook anders kan, dat weten ze vaak niet. Want wij leven in een landje waar je ook nog gewoon thuis kunt bevallen als je dat wilt. Of in een kraamhotel, mocht je het liever niet thuis willen, maar toch ook liever uit de klinische omgeving van een verloskamer wegblijft. Allemaal de keuze van de zwangere en haar partner. Dat er soms een medische indicatie om de hoek komt kijken waardoor de zorgverlener het advies geeft om in het ziekenhuis te bevallen, ja, dat kan. Maar dat is het dan ook: een advies. En als jij als zwangere samen met je partner besluit dat de argumenten van de zorgverlener in kwestie goed genoeg zijn, dan besluit je misschien inderdaad wel om in het ziekenhuis te gaan bevallen. 

En we leven dus ook in een landje waarin de verloskundigen nog veel van de bevallingen begeleid in plaats van de gynaecoloog. En dat staat ook los van de locatie, want je kunt thuis met je eigen verloskundige bevallen (een zogenaamde eerstelijns verloskundige) of je bevalt met diezelfde verloskundige in het ziekenhuis of kraamhotel (de zogenaamde verplaatste thuisbevalling). Komt er een verzoek om pijnbestrijding of is er sprake van een medische indicatie, dan draagt jouw eigen verloskundige je over richting de verloskundige in het ziekenhuis (de zogenaamde tweedelijns verloskundige ofwel klinisch verloskundige). Pas op het moment dat er ‘problemen’ komen, dan komt de gynaecoloog in beeld. 

Bij een thuisbevalling is het dus ook niet zo druk rondom die bevallende vrouw. Je partner is waarschijnlijk aanwezig en een deel van de tijd ook de verloskundige. En vaak wordt tegen het eind van de bevalling de kraamzorg ingeschakeld (soms ook al eerder in de bevalling, afhankelijk van welk kraamzorgbureau je hebt). Maar die hele hordes met medisch personeel, die heb je dan dus niet. Vaak vinden zwangeren het veel makkelijker om weeën op te vangen als het niet te druk om hen heen is. Pleit ik hiermee dan voor die thuisbevalling? Ja en nee. Als jij die thuisbevalling wilt, dan moet je dat zeker doen. En als jij dat niet wilt, dan moet je het niet doen. Zo simpel is het: doe datgene wat goed voelt voor jou. Maar je kunt pas een weloverwogen keuze maken, als je ook weet wat de consequenties van al jouw opties zijn. Wil jij graag in het ziekenhuis bevallen maar wil je tegelijkertijd toch rust op die verloskamer? Dan zul je dus het gesprek aan moeten gaan met de zorgverleners en hen jullie wensen uit moeten leggen. Daar kan het maken van een geboorteplan zeker bij helpen. Niet als eisenlijst om je zorgverlener mee om zijn oren te slaan, maar als wensenlijst zodat jullie samen kunnen kijken wat er allemaal mogelijk is en wat er van iedereen verwacht wordt. 

Baringshoudingen

Hoe zit het eigenlijk met de houding waarin je gaat bevallen? Maakt het nog uit of je thuis, in het kraamhotel of in het ziekenhuis gaat bevallen, voor de houdingen die je tijdens de bevalling aan kunt nemen? Ik zou hier willen zeggen: nee, dat maakt niets uit, want het is jouw bevalling en dus jouw keuze om een bepaalde houding aan te nemen. Tegelijkertijd weet ik ook uit ervaring dat vrouwen in het ziekenhuis toch eerder op bed bevallen dan bij bijvoorbeeld een thuisbevalling.

Maar wat is er mis met op bed bevallen, vraag je je misschien af? Nou, helemaal niets, als dat jouw keuze is. Als jij heerlijk ligt te chillen op bed en op die manier het beste je weeën op kunt vangen, dan is dat prima. Maar vaak neem je van nature tijdens het opvangen van de weeën en tijdens het persen een andere houding aan. Bij het liggen op bed laat je de zwaartekracht namelijk niet meehelpen tijdens de bevalling. Je ligt horizontaal terwijl een verticale houding je vaak sneller doet ontsluiten en je je kindje er makkelijker uit kunt persen. Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan? 

Maar wat dan wel als je niet liggend op je rug in bed wilt bevallen? 

Variatie

Varieer tussen de houdingen. Probeer een tijdje zittend de weeën op te vangen of staand. Misschien wil je op een bal zitten of gewoon op een comfortabele stoel. Misschien leun je staand over de tafel / het aanrecht / de strijkplank / het bed / etc. Veel vrouwen gaan van nature bewegen tijdens het opvangen van weeën.  Ze lopen door de ruimte of bewegen alleen door hun heupen te wiegen. Op die manier kan de baby ook makkelijker het bekken in. Niet alleen de zwaartekracht helpt dan mee, maar ook jouw eigen lijf probeert op die manier ruimte te maken voor je baby. 

Misschien wil je tussendoor lekker onder de douche of wil je in bad bevallen. Lekker warm en het zorgt er vaak voor dat vrouwen weeën beter op kunnen vangen. Wil je persen op de baarkruk of op de CUB baarkruk? Ook dat is allemaal mogelijk.  

Kleding

En qua kleding, hoe zie je dat voor je tijdens de bevalling? Weer even terug richting dat beeld uit de films: zo’n ziekenhuisjasje. Is dat noodzakelijk? Nee natuurlijk niet. Je kunt gewoon bevallen met de kleding die jij prettig vindt. Als jij een pyjama of nachthemd aan wilt, prima. Als je gewone kleding aan wilt, ook prima. Tegen de tijd dat die kleine er uit wil komen, is het uiteraard wel noodzakelijk dat je kind er langs kan, dus een broek aanhouden tijdens de geboorte is geen optie. Badjas aan omdat je je anders niet comfortabel voelt? Ook prima. Er is zoveel meer mogelijk dat je misschien denkt. 

Ofwel: stel het beeld dat je misschien hebt van bevallen bij. Het hoeft niet allemaal zo klinisch. Het is de geboorte van jullie kind en geen operatie. Tenzij je natuurlijk voor die geplande keizersnede gaat. 😉